image with the sign of Myriobiblos

Κεντρική Σελίδα | Βιβλιοθήκη | Αφιερώματα | Σεμινάρια | Παρουσιάσεις Βιβλίων

ΕΛΛΗΝΙΚΑ | ENGLISH | FRANÇAIS | ESPAÑOL | ITALIANO | DEUTSCH

русский | ROMÂNESC | БЪЛГАРСКИ


ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝIA

Κλάδος Διαδικτύου

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ


Προηγούμενη Σελίδα
Χάρις Καλλιγά

Εισαγωγή

Από το The New Griffon, Περιοδική Έκδοση της Γενναδίου Βιβλιοθήκης.


ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ότι στίς 7 Ιουλίου του 2003 θα γιορτάζαμε μαζί με τον Σέρ Στήβεν Ράνσιμαν τα εκατοστά γενέθλια του. Ότι θα μας υποδεχόταν με το γνωστό του χαμόγελο και με βλέμμα κάπως έκπληκτο, ψιθυρίζοντάς μας ένα αστείο. Η είδηση που έφτασε το πρωινό της δεύτερης μέρας του Νοεμβρίου 2000 μας βρήκε απροετοίμαστους, ήταν δύσκολο να τη δεχτούμε. Στη Γεννάδειο γεμίσαμε τους πίνακες της εισόδου με φωτογραφίες του και δημοσιεύσεις που του αφιέρωναν ελληνικές και ξένες εφημερίδες,όλες με αγάπη και σεβασμό για το έργο του. Αποφασίσαμε με τον διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, δόκτορα Ντέιβιντ Μπλάκμαν να οργανώσουμε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του, καλώντας λίγους καλούς του φίλους, που τον γνώριζαν καλά, να συμμετάσχουν η βραδιά πραγματοποιήθηκε στίς 13 Δεκεμβρίου 2000 στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, που γέμισε ασφυκτικά.

Οι φίλοι του που μίλησαν γι' αυτόν και η συγκινητική ταινία Γέφυρα προς την Ανατολή της Λυδίας Καρρά, που προβλήθηκε στο τέλος, βοήθησαν το κοινό να προσεγγίσει τη σύνθετη προσωπικότητά του,η οποία, σε συνδυασμό με την ευρύτητα των ενδιαφερόντων του, του επέτρεπαν να προσεγγίζει τα μεγάλα ιστορικά θέματα με μοναδική άνεση αλλά καί κατανόηση.

Για την πραγματοποίηση της έκδοσης αυτής θα ήθελα να απευθύνω θερμές ευχαριστίες προς τους πολλούς συντελεστές της, όπως και προς τους συντελεστές της εκδήλωσης. Προς την ανιψιά του Σερ Στήβεν, δόκτορα Αν Σούκμαν και την οικογένεια της, που ήρθαν ειδικά για να είναι παρόντες εκείνο το βράδυ και, στη συνέχεια, ενθάρρυναν την έκδοση αύτη. Επίσης για την άδεια να δημοσιευτεί το κείμενο της διάλεξης του Σέρ Στήβεν στη Μονεμβασία τον Ιούλιο του 1982. Προς τους φίλους του, που δέχθηκαν να παρουσιάσουν με τις ομιλίες τους τις ποικίλες και σύνθετες πτυχές της προσωπικότητας του και να δώσουν τα κείμενά τους προς δημοσίευση, καθώς και την κυρία Λυδία Καρρά για την προβολή της ταινίας της. Προς τον τότε διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών δόκτορα Ντέιβιντ Μπλάκμαν και τη σύζυγό του, όπως και προς ολόκληρη τη Σχολή, που άνοιξε φιλόξενα για το πολυπληθέστατο ακροατήριο μετά το τέλος της βραδιάς και που δέχθηκε να φιλοξενήσει κάποιους από τους ομιλητές. Προς τον κύριο και την κυρία Νίκολας Ήγκον, που συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Προς τον εκδοτικό οίκο Thames & Hudson που επέτρεψε να γίνουν εκτενή παραθέματα από το βιβλίο του Σερ Στήβεν Α Traveler’s Alphabet, Partial Memoirs .Προς τον ζωγράφο Τζόναθαν Ουότεριτζ, που επέτρεψε τη χρήση του χαριτωμένου σκίτσου του, πρωτοδημοσιευμένου στο ΤLS. Προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για την παραχώρηση φωτογραφιών από τη βράβευση του 1997. Προς τον κ. Γκρέιαμ Σπήκ, γραμματέα των Φίλων του Αγίου Όρους,για την ευγενική παραχώρηση προς δημοσίευση των φωτογραφιών του από την επίσκεψη του Σερ Στήβεν στο Πρωτάτο -είναι ίσως οι τελευταίες φωτογραφίες του. Προς τις Εκδόσεις Ποταμός για την επιμέλεια και το ενδιαφέρον τους. Και τέλος, προς οποιονδήποτε άλλον βοήθησε αυτή την προσπάθεια.

Η μικρή αυτή έκδοση θα αποτελέσει ασφαλώς μιαν αφορμή να θυμηθούμε ότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Στήβεν Ράνσιμαν. Ελπίζουμε να αποτελέσει και μιαν αναφορά μεγαλύτερης διάρκειας, πέρα από την επέτειο αυτή, στη ζωή καί στο έργο του μεγάλου αυτού φίλου της Ελλάδας.

Προηγούμενη Σελίδα